V brazilském Riu de Janieru se snad úplně každý těší na karneval, na který se sjíždějí lidé ze všech koutů světa. Nikoho nepřekvapí, když se každoročně sejde okolo dvou milionů lidí. Tyto únorové slavnosti začínají vždy v sobotu sedm týdnů před Velikonocemi. Tou dobou panuje v Brazílii krásné léto, takže průvodu přeje i počasí. Lidé si oblékají extravagantní masky všech barev, baví se, tancují v rytmu samby v centru města a užívají si nekončící zábavu.

Karneval zde zná i každé malé dítě. Je dokonce součástí povinných školních osnov. Aby ne, vždyť ho pořádají již od roku 1723! Akorát druhá světová válka zapříčinila, že došlo k přerušení tohoto zvyku. K obnovení opět došlo v roce 1947, a od té doby patří maskám a průvodu vyčleněný čas. Tato show se řadí mezi největší na celé zemi.

Riu de Janiero je díky karnevalu nejnavštěvovanějším městem na světě. Přiláká každoročně tisíce návštěvníků. Někteří se oblékají do masek, jiní jen z povzdálí sledují tu ohromnou tančící show. Celé město se dá do pohybu, a tak nakonec tančí nejen lidé v kostýmu, ale také přihlížející diváci. Kromě publika sledují vystoupení masek také porotci, kteří na závěr vyberou nejlepší tanečníky. Smyslem karnevalu je přiblížit exotickou brazilskou kulturu světu.

Přestože se karneval koná až koncem února, už na podzim se všichni začínají připravovat. Nejde jen o to nechat si ušít překrásný kostým, zajistit si správný alegorický vůz, probíhají také důležité taneční zkoušky, při kterých se vybírají jen ti nejlepší tanečníci, kteří budou reprezentovat určitou skupinu.

Pokud chcete i vy zažít brazilskou davovou akci, zajistěte si letenku včas, neboť v pozdním termínu již nebudete mít jistotu, že se na místo konání dostanete včas. Neváhejte a vypravte se s námi na karnevalové šílenství v Riu, kde vás vtáhne do středu hudba, tanec a karnevalová zábava.